Módszereim

Mivel és hogyan 


Beszédközpontú óráimon az általam készített, célirányos anyagokkal dolgozunk, legyen szó nyelvtanról, szókincsről, általános vagy üzleti angolról. A nyelvtani magyarázatok egyszerűek és jól alkalmazhatóak, a szókincsfeladatok valóságközeliek. Sikerorientált és gyakorlatias nyelvtudást adok át.

Az is fontos, hogyan tesszük ezt. Egyrészt olyan eszközöket és technikákat adok, amelyekkel a tananyag használható, gyakorlatias tudásként épül be, másrészt figyelembe vesszük, hogy milyen módon viszonyulsz a nyelvhez, hogyan működsz benne, és ehhez választunk még egyénre szabott módszereket is.

Röviden így foglalnám össze. Megmutatom, MIVEL nyered meg a szituációt – nyelvvizsga, munkahelyi angol, állásinterjú stb. – amiben sikeresen kell szerepelned és megtaláljuk, HOGYAN tudod kihozni magadból a legtöbbet.

Nézzünk egy konkrét eszközt, ami az egyike a széles eszköztárnak, amivel dolgozom.


Akcióterv

Balázs, aki amúgy a munkájához rendszeresen használja az angolt, jön a szokásos óránkra és meséli, hogy Angliában volt egy pár napos training-en, ami a hobbijával, az utazással kapcsolatos, így nagyon jól érezte magát, csak az volt a baj, hogy nem tudta úgy követni az előadásokat, programokat, mint szerette volna, mivel nem elég jó a szókincse és a hallásértése.

Világos, hogy nem egy hét, míg ebben valaki szintet ugrik, ezért kidolgoztunk egy akciótervet. Az akcióterv azért hatékony, mert fókuszban tart, következetességre sarkall és kereteket ad, ami megfoghatóbbá és egyértelműbbé teszi a tanulnivalót, a haladást, sikerélményt ad, és hosszabban fenntartható vele az eredményes tanulási folyamat. Konkrétan arról van szó, hogy keretet adunk az önálló tanulásnak. Részletesen meghatározzuk, mit, mikor, hogyan tanulunk.

Balázs esetében adta magát, hogy szókincs és hallásértés feladatoknak kiválóak a hobbijával kapcsolatos videók és olvasnivalók, amik hosszuk lévén is ideálisak a tanuláshoz, 10-20 perces videókról és rövidebb írásokról van szó. Nagyon pontosan kielemeztük, mit fog csinálni az anyagokkal és hogyan teszi ezt, és ő kiválasztotta a napszakot, amikor rendszeresen tud dolgozni velük, és azt is, milyen hosszú ideig tart egy ilyen alkalom. Kértem még, hogy két napon belül küldje el e-mailben a választott anyagokat, hogy ellenőrizni tudjam, megfelelők-e a célja eléréséhez.


Milyen egy sikerangol óra a Te szemszögedből?

Az órák közvetlen, jó hangulatban telnek és – természetemből fakadóan – lelkesítően pörgősek, de tudok igazodni a visszafogottabb tempóhoz is, ha valaki azt kedveli.

Az első feltűnő dolog, amit tapasztalsz, hogy rendhagyóan célkövető, gyakorlati szemléletű és sikerorientált, amit csinálunk. Nincs mellébeszélés, „angolozgatás”, mindennek célja van.

Aztán azt tapasztalod, hogy a tudásanyag, amivel ellátlak, nagyon jól beépíthető, és a nyelvvizsga tippek is tényleg jól működnek.  Megnyugtató számodra, hogy a feladatok neked szólnak, a tipikus hibáidról és az erősítendő területekről. A magyarázataim egyszerűek és megfoghatóak. Az is előfordul, hogy azt mondod, ezt még nem csináltam így, és furcsák a házik, de kis idő múlva úgy ráhangolódsz arra, amit közvetítek, hogy akár te magad is előállsz hatékony ötletekkel.

Foglalkozunk azzal is, hogyan tudunk az erősségeidre építeni, mi megy végbe benned, miközben használod a nyelvet és hogyan tudjuk a javadra fordítani a személyiséged azon jegyeit, amik hatással vannak a nyelvtanulásra és nyelvhasználatra.

Azt is elmeséled, hogyan éled meg, ha valami nem sikerül és kitaláljuk, miért követed el a tipikus hibákat. Addig ásunk, amíg nem találunk hatékony megoldást a problémádra, ami lehet egy módszer vagy eszköz, amivel az gyorsan átvéshető. Néha úgy érezheted, hogy személyiségfejlesztésben is részed van. Akár a vizsgadrukkot írjuk felül vagy azt fejlesztjük, ahogy előadod magad – ráadásul még a lelkesedésem is átragad rád – egyszer csak azt veszed észre, hogy magabiztos nyelvhasználóvá váltál.

Íly módon olvad össze három terület, ami a hatékonyságról, a legrövidebb út megtalálásáról szól, hogy a befektetett idő és energia kifizetődjön és minél gyorsabban sikerüljön elérni a célod.

 

3   in   1


1. Angol nyelvtanárként

Egyénre szabott, jól használható anyagokkal látlak el; egyszerű és gyakorlatias magyarázatokkal, célirányos, sikerorientált megközelítéssel, beszédcentrikusan dolgozom.

2. Nyelvi coachként

Kiismerve, hogyan működsz a nyelvhasználatban és a nyelvtanulásban, segítek megtalálni a számodra leghatékonyabb módszert, növeljük a magabiztosságod, problémás tanulási és vizsgahelyzetekre is megoldást keresünk.

3. „Coach”-ként, vagyis edzőként

Lelkesítő személyiségtréningre számíthatsz tőlem: megmutatom, hogyan hozd ki magadból a legjobbat és mutasd meg tudásod legjavát.

 


 Hívj bármikor! Ha nem tudom felvenni, visszahívlak.

+36 30 417 1467